New shit has come to light!

(The Dude)

Over eieren, Flaubert en het trimmen van uw schaamhaar

U houdt van een boude uitspraak zo nu en dan? Hier komt er een: de Vlaming geeft meer geld uit aan eieren dan aan boeken. Hij spendeert jaarlijks ook driemaal zoveel aan de kapper dan aan het geschreven woord. Kijk vandaag dus eens rondom u, bewonder de haarstijlen en denk even aan onfortuinlijke schrijvers zoals uw dienaar. Of toch liever niet: ik heb het niet zo op cultuurpessimisten die jeremiëren dat niemand nog ‘goede’ boeken koopt en het hele boekenvak een kermis is geworden. Wat het eerste betreft hebben ze pertinent en bewijsbaar ongelijk, wat het tweede betreft zou het opslaan van een geschiedenisboekje veel soelaas brengen: het is namelijk van alle tijden.

Register to read more...

Over gezeur, Goedele Devroy en het Oryctolagus Cuniculus

Ik heb het een beetje gehad met het gezeur. Voila, het is er uit, nu weet u het. Dat komt onder meer door het Oryctolagus cuniculus. Ik besef dat u de laatste tijd opvallend weinig Latijn in uw krant of weekblad bent tegengekomen -een mens geraakt er zo snel aan gewend- dus voor alle duidelijkheid: het oryctolagus cuniculus is hetzelfde als het konijn.

Register to read more...

Over sportjournalisten, babouches en de kamelen van Wim De Craene

'Herinnering is als een hond die gaat liggen waar hij wil', schreef Cees Nooteboom in Rituelen. 

Ik draag met een zwaar gemoed en na vele jaren trouwe dienst mijn geliefde babouches ten grave –om eerlijk te zijn, ik kieper mijn tot op de draad versleten Marokkaanse puntsloffen gewoon in de vuilnisbak, maar dat klinkt me iets te prozaïsch in de oren voor de gelegenheid- en ik zit in een wip en een zucht in een wat aftands hotel in Marrakesh.

Register to read more...

Over muziek, vrolijkheid en een rekbare spier

Het begint traag en ingetogen, het begint zoals je lievelingsochtenden er altijd uitzien, er waait muziek naar binnen in de woonkamer, Agnes Obel, Riverside, en je beseft wat een mooi nummer het toch is, ook al omdat het niet glad en steriel klinkt maar net omdat er een hoekje af is, zoals altijd met echte schoonheid.

Register to read more...

Over cowboylaarsjes, zwarte Vespa’s en de witte van Leonidas

LS!

Lectori salutem, inderdaad. Lezer, gegroet. Aangezien half Vlaanderen en vooral de politici de laatste tijd grossieren in Latijnse spreuken, kunnen auteurs van misdaadromans niet achterblijven. Mijn nieuwste worp, Nomen suis erat Iris (voor de niet-Latinisten onder ons, waaronder mezelf: Iris was haar naam) ligt ondertussen al een goede week in de boekhandel en verdwijnt daar gezwind in meerdere exemplaren, waarvoor ootmoedig dank.

Register to read more...